E un fel de laitmotiv în discuţiile dintre părinţi. Îi auzim adesea pe aceştia spunând că jocurile pe calculator sunt nocive pentru copii. Este oare adevărat?
Dacă facem o analiză serioasă, vom ajunge la concluzia că jocurile pe calculator pot fi nocive pentru copii, dar pot fi şi benefice. Când pot fi nocive şi când pot fi benefice poţi afla în rândurile de mai jos. Cea mai rapidă metodă de achiziționare a jocurilor este cea online cu ajutorul unui card bancar.

Când sunt nocive jocurile pe calculator pentru copii
Aici trebuie să facem o distincţie. Există unele jocuri pe care, din orice unghi le-am privi, sunt nocive pentru cei mici pentru că:
- sunt violente;
- creează dependenţă;
- transmit subliminal mesaje nocive.
Violenţa din jocurile pe calculator este cu adevărat o problemă. Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât sunt mai uşor de influenţat şi pot deveni la rândul lor violenţi.
Dependenţa pe care le-o creează celor mici este o problemă la fel de mare. Copiii îşi îndreaptă toată atenţia spre acestea, devin recalcitranţi când părinţii le interzic să se mai joace, ignoră temele şi viaţa socială, încep să aibă din ce în ce mai puţini prieteni în viaţa reală.
Transmiterea subliminală a unor mesaje nocive, cum ar fi faptul că e în regulă să fii rebel, să refuzi micul dejun sau să amâni îndeplinirea unor sarcini este, de asemenea, o problemă.
Toate jocurile pe calculator pot fi nocive pentru copii dacă le privim dintr-un anumit unghi.
În primul rând copiii stau mai mult în casă, ceea ce reprezintă un lucru rău, pentru că sunt privaţi de mişcarea fizică, de aerul curat de afară şi de socializarea face to face cu ceilalţi.
În al doilea rând, statul în faţa unui monitor nu este tocmai sănătos, putând să creeze probleme cu vederea pe termen lung. Nu mai vorbim de problemele la coloană, o problemă din ce în ce mai frecventă la copii, chiar dacă principala cauză o reprezintă ghiozdanele pline cu cărţi.
Când sunt benefice jocurile pe calculator pentru copii
Oricât de mult le-am stigmatiza, jocurile pe calculator pot fi şi benefice pentru copii. Le pot stimula creativitatea, pot afla informaţii utile sau îi pot ajuta să îşi îmbunătaţească anumite abilităţi.
Pentru că majoritatea jocurilor sunt în engleză, îi pot ajuta să înveţe mai uşor această limbă, lucru care nu e de ignorat. Cunoaşterea limbii engleze este un atu important în zilele noastre, pentru că le oferă mai multe oportunităţi pe plan profesional, atunci când vor fi mari.
Există unele jocuri gândite pentru a îi ajuta pe cei mici să înţeleagă cum funcţionează societatea de astăzi. În felul acesta pot afla că părinţii lor nu au resurse financiare nelimitate, că trebuie să muncească şi să facă economii pentru a le cumpăra lucrurile pe care şi le doresc.
În concluzie, jocurile pe calculator sunt o sabie cu două tăişuri. Pot fi nocive, dar în acelaşi timp vin şi cu o serie de beneficii. Cel mai important este să evite jocurile violente şi să fie stabilită o limită de timp în care se pot juca pe calculator.